Ja! Ik ben ook opgegroeid met bak en braad.. Mijn moeder die dan een 'Geil sjuutje' maakte (Sorry dit is de Zaanse taal die ik beheers ;-)) Dat was doodgewone Margarine natuurlijk, ja dood ja.. want het is een soort plastic met een kleurtje (eet smakelijk). We zijn gelukkig daarna overgestapt op roomboter, het is super lekker maar jammere ervan: het is erg duur en er zit veel vocht in de boter waardoor je vet snel bruin wordt lees: verbrand.
Sinds we in Langelille wonen zijn we varkens gaan houden voor eigen vlees productie, we vragen de slager altijd om al het vet mee terug te geven. Het hoort tenslotte bij het varken, als je niet oppast gaat het gewoon naar de grote vetsmelterij, niks mag wegegooid worden.
Hij keek ons de 1e keer wat gek aan, 'wie gebruikt dat vet tegenwoordig nog' vraagt hij, Nou wij! We smelten het vet om, je krijgt dan kaantjes ( vetblokjes die hard worden) en de andere helft wordt vloeibaar vet. Dit giet ik vervolgens in schone potten en stolt. Nou en dan kan het feest beginnen! We bakken er eigenlijk alles in vlees, eitje, roerbakken, stoofschotels in de oven etc. Ik moet je zeggen ik proef het niet meer, maar ik weet nog wel de 1e x dat het wel wat anders smaakte, even wennen maar zo lekker, super gezond. Logisch ook want het zit vol met vit D, de varkens hebben altijd buiten gelopen, en bevat daardoor extra veel vit-D. Als je het wilt vergelijken met een varken wat de hele dag binnen zit.
Hoe vetter hoe beter zeggen wij altijd tegen elkaar ..

Comentarios